Levendulás sárgabaracklekvár

Levendulás sárgabaracklekvár

Az utóbbi időben aztán semmi időm nem volt arra, hogy recepteket töltsek fel, de igyekszem kárpótolni Titeket és bár némelyik finomságot megkésve hozom, de azért megmutatom, miket sikerült készítenem mostanában. 🙂

Kezdeném is ezzel a nem hétköznapi sárgabaracklekvárral, amit a 73. VKF! játékra készítettem. Konyhavirtuóz igazán remek témát talált ki rá, ami nem más, mint a “Nyári ízek télire”, vagyis a befőzés. Szívemnek oly kedves téma ez, így semmiképp sem maradhattam ki belőle. 🙂

Nem telhet el nyár sárgabaracklekvár-főzés nélkül, az már egyszer biztos. A hagyományos, sima változat mellett kipróbálhatunk sokféle ízesítést is mellé, például levendulával is különlegesebbé tehetjük.

Legtöbbször Diabetikus befőzőcukrot szoktam használni, most máshogy döntöttem. Ha használunk zselésítőszert, mindig olvassuk el a “használati” leírást, én is aszerint készítettem el a lekváromat.

Hozzávalók

  • 1,5 kg sárgabarack, meghámozva, magozva
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 csapott ek levendulavirág
  • 1 cs. zselésítőszer 3:1

Elkészítés

  1. A meghámozott és kimagozott sárgabarackot leturmixoljuk.
  2. Egy magas falú fazékba öntjük, jól elkeverjük a zselésítőszerrel és felforraljuk.
  3. Ha felforrt, elkeverjük benne a cukrot és a levendulát, majd újraforraljuk. Ha megint felforr, 5 percen át főzzük.
  4. Sterilizált üvegekbe merjük (először csak egy keveset és forgassuk körbe az üveg oldalán – ez azért szükséges, hogy a hirtelen hőváltozástól nehogy eltörjön az üveg), celofánt teszünk a tetejére, egy befőttes gumival rögzítjük, jól rácsavarjuk a tetejét és pár percre fejtetőre fordítjuk.
  5. Nagy méretű törülközőkkel vagy pokróccal, paplannal bebugyoláljuk az üvegeket és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ez 1-2 napba is belekerülhet, ezért olyan helyre tegyük félre, ahol nem lesznek útban.

Ebből a mennyiségből 4 kisebb üveg lekvár lesz.

Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!

 

Lezárt téma.