Fokhagymakrémleves snidlinggel
Nagy-nagy kedvenc ez a leves. Imádom. Évek óta már jó párszor megfőztem. Hiába nagy az adag, ami kijön ebből a mennyiségből, mindig 1 nap alatt elpusztítjuk. 2-3 tányérral is képesek vagyunk megenni belőle egymás után. 🙂 Nyami!
Metélőhagyma nélkül is tökéletes, de ha van, akkor ne sajnáljuk belőle.
Hozzávalók
- 24 gerezd fokhagyma
- 2 vöröshagyma
- 4 ek liszt
- 4 ek vaj
- 1,5 l húsleves alaplé
- 2,5 dl tejszín
- 2 dl tej
- 2 ek citromlé
- só
- bors
- szerecsendió
- apróra vágott metélőhagyma (snidling)
Elkészítés
- Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, ezalatt összezúzzuk a fokhagymagerezdeket. Ha már üveges a hagyma, hozzáadjuk a fokhagymát is, és rövid ideig pároljuk őket.
- Belekeverjük a lisztet, kicsit még sütjük, majd kis adagokban, mindig szépen elkeverve leöntjük a húslevessel.
- Hozzáadjuk a tejszínt, a tejet és a citromlevet is, fűszerezzük. Főzzük kb 30 percig. Ha már szépen forr, megkóstoljuk, ha kell, még fűszerezzük.
- Ha nem szeretjük a hagymadarabkákat, turmixoljuk le a levest. (Minket nem szokott zavarni, én ezt a műveletet mindig megspórolom magamnak.)
- Tálaláskor adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget. Kenyércipóban isteni, de pirítós és Hugh hamis pesto-s kenyere is remek hozzá.