Sajtgombóc leves
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a Sajtgombóc leves. 🙂
A gombócokhoz a massza elég lágy lesz, de aggodalomra semmi ok, tudunk majd dolgozni vele. Nem kell olyan szabályos gombócot gyúrni, mint pl a húsgombócnál, csak nagyjából álljon össze, engedjük a levesbe és hagyjuk, hogy megfőjön. 🙂
Hozzávalók
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 zellerszár
- 1 nagyobb karalábé fele
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1,3-1,5 l húsleves alaplé
- 1 tk majoránna
- fél kk őrölt szerecsendió
- 3 púpos ek tejföl
- 3 púpos ek joghurt
- 1 ek finomliszt
- 1 tojás
- 4-5 ek búzadara
- 8 dkg reszelt sajt
- fél csokor petrezselyemzöld
- só
- bors
Elkészítés
- A zöldségeket meghámozzuk. A sárgarépát és karalábét felaprítjuk, a petrezselyemgyökeret és zellerszárat félbevágjuk, a hagymát apró kockákra vágjuk.
- Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a zöldségeket, egy percig kavargatjuk, majd felöntjük a húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majoránnát és a szerecsendiót és puhára főzzük a zöldségeket.
- A sajtgombóchoz a tojást 1 ek tejföllel habosra keverjük. Hozzákeverjük a reszelt sajtot és a búzadarát, félretesszük.
- Ha a zöldségek puhák, egy kis tálkában összekeverjük a maradék tejfölt és a joghurtot fél dl vízzel és az 1 ek liszttel. A forró levesből belemerünk 1 merőkanálnyit, eldolgozzuk. Még 1-1 evőkanálnyi levessel higítjuk, jól elkeverjük, ne maradjon benne lisztcsomó, végül a leveshez öntjük és felforraljuk.
- Ha a leves újra forr, a sajtos masszából vizes kézzel gombócokat formázunk és a levesbe óvatosan beleengedjük. Ne kevergessük, nehogy szétessenek.
- Kb 5 percig forraljuk, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet és végezetül az apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk a levest.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!