Sajtgombóc leves

Sajtgombóc leves

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a Sajtgombóc leves. 🙂

A gombócokhoz a massza elég lágy lesz, de aggodalomra semmi ok, tudunk majd dolgozni vele. Nem kell olyan szabályos gombócot gyúrni, mint pl a húsgombócnál, csak nagyjából álljon össze, engedjük a levesbe és hagyjuk, hogy megfőjön. 🙂

Hozzávalók

  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 zellerszár
  • 1 nagyobb karalábé fele
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1,3-1,5 l húsleves alaplé
  • 1 tk majoránna
  • fél kk őrölt szerecsendió
  • 3 púpos ek tejföl
  • 3 púpos ek joghurt
  • 1 ek finomliszt
  • 1 tojás
  • 4-5 ek búzadara
  • 8 dkg reszelt sajt
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • bors

Elkészítés

  1. A zöldségeket meghámozzuk. A sárgarépát és karalábét felaprítjuk, a petrezselyemgyökeret és zellerszárat félbevágjuk, a hagymát apró kockákra vágjuk.
  2. Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a zöldségeket, egy percig kavargatjuk, majd felöntjük a húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majoránnát és a szerecsendiót és puhára főzzük a zöldségeket.
  3. A sajtgombóchoz a tojást 1 ek tejföllel habosra keverjük. Hozzákeverjük a reszelt sajtot és a búzadarát, félretesszük.
  4. Ha a zöldségek puhák, egy kis tálkában összekeverjük a maradék tejfölt és a joghurtot fél dl vízzel és az 1 ek liszttel. A forró levesből belemerünk 1 merőkanálnyit, eldolgozzuk. Még 1-1 evőkanálnyi levessel higítjuk, jól elkeverjük, ne maradjon benne lisztcsomó, végül a leveshez öntjük és felforraljuk.
  5. Ha a leves újra forr, a sajtos masszából vizes kézzel gombócokat formázunk és a levesbe óvatosan beleengedjük. Ne kevergessük, nehogy szétessenek.
  6. Kb 5 percig forraljuk, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet és végezetül az apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk a levest.

 

Lezárt téma.