Tárkonyos csirkeraguleves

Tárkonyos csirkeraguleves

Nagyon szeretem a leveseket főzni is és enni is. Nem is tudnám elképzelni az életem leves nélkül. Mondanom se kell, hogy sok kedvencem van és ez az egyik a sok közül. 🙂

Szárított fűszerből mindig van rengetegféle, de az utóbbi időben rákaptam a friss fűszernövényekkel való főzésre. Próbálkoztam már korábban is fűszernövények tartásával, de nekem valamiért cserépben nem maradnak meg.. Fogalmam sincs miért, pedig mindig utána nézek annak, hogy melyik növényt hogyan kell gondozni. Idő közben nagyjából már kitapasztaltam, melyik növény éldegél el nálam cserépben (ilyen a bazsalikom, a kakukkfű és a tárkony), és melyik érzi jól magát inkább kint a szabad földben (ilyen a snidling, a rozmaring, a petrezselyem és a citromfű). Úgyhogy most már végre gondtalanul élvezhetem a friss fűszerek adta zamatokat és bizony ki is használom rendesen. 🙂 Ettől függetlenül gyakran kombinálom a frisset a szárítottal, ahogy az alábbi receptben is kiderül.

Fantasztikusan finom leves!

Hozzávalók

  • 2 csirkemell filé, kisebb kockákra vágva
  • 2 közepes sárgarépa, felkarikázva
  • 1 nagy karalábé fele, felkockázva
  • 1 zellerszár, félbevágva
  • 1 nagy vöröshagyma egészben
  • 1 marék friss petrezselyemzöld, felaprítva
  • 10 hosszú levél friss tárkony, felaprítva
  • 1 tk szárított tárkony
  • 2,5 l húslevesalaplé
  • 15-20 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 ek olívaolaj
  • bors

Elkészítés

  1. A csirkemell kockákat az olívaolajon fehéredésig pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a zöldségeket (a zöldborsó kivételével) és a fűszereket, 1-2 percen át átforgatjuk a hússal, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk főni.
  3. Ha felforrt a leves, megkóstoljuk, és ha kell, még fűszerezzük ízlés szerint.
  4. Amikor a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a zöldborsót is.
  5. A tejszínt egy kis tálkába öntjük. Amikor minden megpuhult már a levesben, 4-5 merőkanál levest adunk a tejszínhez úgy, hogy minden kanál után elkeverjük, majd az egészet a leveshez öntjük és pár percen át átmelegítjük, de már ne forrjon fel.

Egy kis tipp a levesfőzésben tapasztalatlanoknak:

A levesek mindaddig ízetlenek, amíg fel nem forrnak, tehát addig fölösleges kóstolgatni. A receptben megadott fűszermennyiséget kell beletenni és ha felforrt, utána lehet megkóstolni és mindenki saját ízlése szerint eldöntheti, hogy kell e még sózni, borsozni vagy egyéb fűszert még beletenni.

Ha nincs a receptleírásban konkrét mennyiség a fűszereket illetően, az elején inkább kevesebbet tegyünk bele, majd forralás után lehet még hozzáadni, ha szükséges.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*