Zakuszka

Zakuszka

Jó pár éve már, hogy először zakuszkát készítettem és igen nagy sikere volt a kóstolók körében. Azóta majdnem minden évben készítek pár üveggel.

A Zakuszka egyébként nem más, mint egy nagyon finom főleg Erdélyben népszerű zöldség krém, amit sokféleképpen készíthetünk.

Ételek ízesítőjeként is felhasználhatjuk, de legjobb egy szelet kenyérre vagy pirítósra kenve, főleg, ha az a saját sütésű kovászos kenyerünk. 🙂

Íme az én változatom a Zakuszkára:

Hozzávalók

  • 1 kg padlizsán
  • 0,5 kg kápiapaprika
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 1,25 kg tv paprika
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2,5 dl napraforgó olaj
  • 4 babérlevél
  • 1 ek méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés

  1. A paradicsomból paradicsompürét főzünk és leszűrjük.
  2. A padlizsánokat félbevágjuk és a paprikával együtt 180 °C-os sütőben megsütjük őket. Ha már jó puhák, egy hőálló tálba tesszük őket és egy nedves konyharuhával letakarjuk a tál tetejét.
  3. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét és összefőzzük.
  4. A padlizsán és a paprikák héját lehúzzuk, a paprikák magját eltávolítjuk és turmixgépben összeturmixoljuk.
  5. A zöldségpépet hozzáöntjük a paradicsomos hagymához, beletesszük a babérleveleket, az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk  és az egészet rövid ideig összefőzzük. Ne hagyjuk magára, mert elkezd köpködni és egy méteren belül minden zakuszkás lesz!
  6. Sterilizált üvegekbe töltjük, celofánnal lezárjuk, jól rácsavarjuk az üveg tetejét, pár percre fejtetőre fordítjuk.
  7. Nagy méretű törülközőkkel vagy pokróccal, paplannal bebugyoláljuk az üvegeket és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ez 1-2 napba is belekerülhet, ezért olyan helyre tegyük félre, ahol nem lesznek útban.

Ez a mennyiség 4-5 üveg zakuszkára lesz elég és egyedül is elboldogulunk vele. Ha dupla vagy tripla adagot készítenénk, mindenképpen kerítsünk magunknak segítséget, aki segít meghámozni a zöldségeket. 🙂

 

2 hozzászólás

  1. Én is nagyon szeretem,de az eredetiben “ahogy Erdélyben ” sok helyen készítik nem kell bele:méz,fokhagyma,babérlevél és pritamin paprikával ízesítik.Padlizsánt sütjük.Munkás de bíztos siker!

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*