Meggyes-csokoládés lepény
Korábban már elkészítettem River Cottage-ból egy csodálatos Citromos pitét, majd követte azt egy újabb remek édesség, ezúttal Gill Mellertől. Mindkét pitét a Gyümölcsözön sorozatban láttam, és mindkettőbe első látásra beleszerettem.
Ahogy a citromos, úgy ez a csokoládés pite sem okozott csalódást, valódi kényeztetés, röviden-tömören, naggyyon finom, csokoládés tömör-gyönyör! :3
Hozzávalók
A meggyhez:
- 350 g magozott meggy
- 150 ml meggylikőr vagy brandy
- 30 g kristálycukor
- 1 kk szárított citromhéj
A csokis tésztához:
- 170 g finomliszt
- 30 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g hideg vaj, kockákra vágva
- 2 ek porcukor
- 1 tojássárgája
- 2-3 ek tej
A csokis töltelékhez:
- 250 ml habtejszín
- 200 g étcsokoládé (legalább 56%-os, de inkább 70)
- 1 vaníliarúd
- 2 nagy tojás, enyhén felverve
- 3-4 ek meggylekvár
Elkészítés
- Az alkoholos meggyet 1 nappal korábban készítsük el: Egy fazékban vagy kisebb lábosban 5 percen át főzzük a meggyet, az alkoholt, a cukrot és a citromhéjat. Hagyjuk az edényben kihűlni és lefedve tegyük félre másnapra.
- Másnap a tészta elkészítéséhez tegyük egy edénybe a lisztet és a kakaót, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és morzsoljuk össze, míg morzsás nem lesz. Adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és annyi tejet, amennyivel összeáll a tészta. Lapogassuk el, mint egy korongot, csomagoljuk frissentartó fóliába és hűtőbe téve pihentessük kb 45 percet.
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- A tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy egy 25 cm-es piteformába beleférjen úgy, hogy körben átlógjon a tészta a peremén.
- Megszurkáljuk villával, beborítjuk sütőpapírral és megtöltjük sütőbabbal. Így sütjük 15 percig.
- Ezután vegyük le róla a sütőbabot és süssük még 10 percig, majd vegyük ki a sütőből, vágjuk le a lelógó tésztát és hűtsük ki.
- A tejszínt felmelegítjük és felolvasztjuk benne a kisebb darabokra tört csokoládét. Egy vanília rúd magjait kikaparjuk és hozzáadjuk a csokihoz. Jól átkeverjük.
- Adjunk a tojásokhoz egy kevés krémet, keverjük jól el, majd mehet hozzá a többi is. Alaposan összedolgozzuk. Hozzáadunk még egy evőkanál meggylikőrt is, hogy még finomabb legyen.
- Ha kivehető aljú a formánk, alul és körben (nem kell a tetejéig) bugyoláljuk be alufóliába, mert megeshet, hogy a krém valahol utat talál magának és kifolyik belőle.
- A megsült tészta alját megkenjük lekvárral, rászórjuk a meggyet, elegyengetjük és leöntjük a krémmel.
- Visszatéve a sütőbe 20 percen át sütjük. Akkor jó, ha a közepe még kicsit remegős, de a széle már nem. Teljesen kihűtjük.
- Ízlés szerint tálalhatjuk tejszínhabbal is.
Friss meggy helyett 200 g aszalt meggyel is elkészíthetjük.
Aki nem biztos az étcsokoládéban, készítse tejcsokival vagy fele ét- fele tejcsokival.
Ha pedig nem is akar hozzá sokat költeni, de mégis kipróbálná, akkor ott van például a Boci étcsokoládé (és tejcsokoládé), ami nekem már bizonyított ebben a Sajttortában.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!