Meggyes-csokoládés lepény

Meggyes-csokoládés lepény

Korábban már elkészítettem River Cottage-ból egy csodálatos Citromos pitét, majd követte azt egy újabb remek édesség, ezúttal Gill Mellertől. Mindkét pitét a Gyümölcsözön sorozatban láttam, és mindkettőbe első látásra beleszerettem.

Ahogy a citromos, úgy ez a csokoládés pite sem okozott csalódást, valódi kényeztetés, röviden-tömören, naggyyon finom, csokoládés tömör-gyönyör! :3

Hozzávalók

A meggyhez:

  • 350 g magozott meggy
  • 150 ml meggylikőr vagy brandy
  • 30 g kristálycukor
  • 1 kk szárított citromhéj

A csokis tésztához:

  • 170 g finomliszt
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 100 g hideg vaj, kockákra vágva
  • 2 ek porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2-3 ek tej

A csokis töltelékhez:

  • 250 ml habtejszín
  • 200 g étcsokoládé (legalább 56%-os, de inkább 70)
  • 1 vaníliarúd
  • 2 nagy tojás, enyhén felverve
  • 3-4 ek meggylekvár

Elkészítés

  1. Az alkoholos meggyet 1 nappal korábban készítsük el: Egy fazékban vagy kisebb lábosban 5 percen át főzzük a meggyet, az alkoholt, a cukrot és a citromhéjat. Hagyjuk az edényben kihűlni és lefedve tegyük félre másnapra.
  2. Másnap a tészta elkészítéséhez tegyük egy edénybe a lisztet és a kakaót, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és morzsoljuk össze, míg morzsás nem lesz. Adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és annyi tejet, amennyivel összeáll a tészta. Lapogassuk el, mint egy korongot, csomagoljuk frissentartó fóliába és hűtőbe téve pihentessük kb 45 percet.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  4. A tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy egy 25 cm-es piteformába beleférjen úgy, hogy körben átlógjon a tészta a peremén.
  5. Megszurkáljuk villával, beborítjuk sütőpapírral és megtöltjük sütőbabbal. Így sütjük 15 percig.
  6. Ezután vegyük le róla a sütőbabot és süssük még 10 percig, majd vegyük ki a sütőből, vágjuk le a lelógó tésztát és hűtsük ki.
  7. A tejszínt felmelegítjük és felolvasztjuk benne a kisebb darabokra tört csokoládét. Egy vanília rúd magjait kikaparjuk és hozzáadjuk a csokihoz. Jól átkeverjük.
  8. Adjunk a tojásokhoz egy kevés krémet, keverjük jól el, majd mehet hozzá a többi is. Alaposan összedolgozzuk. Hozzáadunk még egy evőkanál meggylikőrt is, hogy még finomabb legyen.
  9. Ha kivehető aljú a formánk, alul és körben (nem kell a tetejéig) bugyoláljuk be alufóliába, mert megeshet, hogy a krém valahol utat talál magának és kifolyik belőle.
  10. A megsült tészta alját megkenjük lekvárral, rászórjuk a meggyet, elegyengetjük és leöntjük a krémmel.
  11. Visszatéve a sütőbe 20 percen át sütjük. Akkor jó, ha a közepe még kicsit remegős, de a széle már nem. Teljesen kihűtjük.
  12. Ízlés szerint tálalhatjuk tejszínhabbal is.

Friss meggy helyett 200 g aszalt meggyel is elkészíthetjük.

Aki nem biztos az étcsokoládéban, készítse tejcsokival vagy fele ét- fele tejcsokival.
Ha pedig nem is akar hozzá sokat költeni, de mégis kipróbálná, akkor ott van például a Boci étcsokoládé (és tejcsokoládé), ami nekem már bizonyított ebben a Sajttortában.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*