Céklakrémleves joghurttal

Céklakrémleves joghurttal

Amióta először készítettem el ezt a levest, azóta az egyik kedvencem. Elképesztően finom, és a fűszeres joghurt még tovább fokozza az élvezetet. Semmiképp ne teljen el ősz vagy tél nélküle, mert garantáltan mindenki imádni fogja! 🙂

Bár ez a krémleves nem az én zsenialitásomat tükrözi, inkább kedvenc szakácsomnak, Hugh Fearnley-Whittingstall-nak mondjuk érte hálát. Én csak kicsit kontárkodtam bele a receptbe aszerint, hogy mi és mennyi volt itthon a hozzávalókból.

És most néhány érdekesség a cékláról, csak hogy még nagyobb kedvvel álljunk neki elkészíteni:

• A céklát “boldogságzöldségnek” is tartják. A neurobiológusok szerint folsav nélkül nincs boldogságérzet, nincs optimizmus, a céklának pedig kiemelkedően magas a folsavtartalma

• Méregtelenítő hatása főleg az agyban érvényesül

• Növeli a gyomorsav termelést, ezáltal a fehérjeemésztést

• Segíti a víz távozását

Hozzávalók

A krémleveshez:

  • 45-50 dkg cékla, kisebb darabokra vágva
  • egy kis darab vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 6 dl zöldség- vagy húsleves alaplé
  • aprított petrezselyem (friss vagy szárított)
  • bors

A fűszeres joghurthoz:

  • 3 púpos ek natúr joghurt
  • 1-2 kk morzsolt koriander
  • 0,5 kk őrölt római kömény
  • 1 kk őrölt fűszerkömény
  • 0,5 kk édes pirospaprika
  • kevéske őrölt chili (tényleg nem kell sok)
  • 1 tk olívaolaj

Elkészítés

  1. A vajat és az olajat egy nagy lábasban felforrósítjuk. Rádobjuk az aprított vöröshagymát, és addig sütjük, amíg üveges nem lesz. Ezután hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a római köményt és pár percig pirítjuk.
  2. Mehet bele a cékla, jól átforgatjuk, majd leöntjük az alaplével. Kevés aprított petrezselymet adunk hozzá. Addig főzzük, amíg a cékla teljesen megpuhul.
  3. Közben keverjük el a joghurtban a fűszereket. Ízlés szerint lehet belőlük többet vagy kevesebbet tenni, kóstolgassuk közben. Végül elkeverjük benne az olívaolajat is.
  4. Ha a cékla megpuhult, turmixoljuk össze vagy botmixerrel pürésítsük. Sózzuk, borsozzuk, ha nagyon sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatunk rajta.
  5. Tálaláskor rajzoljunk köröket a fűszeres joghurtból a leves tetejére.

 

Szólj hozzá:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*