Céklakrémleves joghurttal
Amióta először készítettem el ezt a levest, azóta az egyik kedvencem. Elképesztően finom, és a fűszeres joghurt még tovább fokozza az élvezetet. Semmiképp ne teljen el ősz vagy tél nélküle, mert garantáltan mindenki imádni fogja! 🙂
Bár ez a krémleves nem az én zsenialitásomat tükrözi, inkább kedvenc szakácsomnak, Hugh Fearnley-Whittingstall-nak mondjuk érte hálát. Én csak kicsit kontárkodtam bele a receptbe aszerint, hogy mi és mennyi volt itthon a hozzávalókból.
És most néhány érdekesség a cékláról, csak hogy még nagyobb kedvvel álljunk neki elkészíteni:
• A céklát “boldogságzöldségnek” is tartják. A neurobiológusok szerint folsav nélkül nincs boldogságérzet, nincs optimizmus, a céklának pedig kiemelkedően magas a folsavtartalma
• Méregtelenítő hatása főleg az agyban érvényesül
• Növeli a gyomorsav termelést, ezáltal a fehérjeemésztést
• Segíti a víz távozását
Hozzávalók
A krémleveshez:
- 45-50 dkg cékla, kisebb darabokra vágva
- egy kis darab vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 kk őrölt római kömény
- 6 dl zöldség- vagy húsleves alaplé
- aprított petrezselyem (friss vagy szárított)
- só
- bors
A fűszeres joghurthoz:
- 3 púpos ek natúr joghurt
- 1-2 kk morzsolt koriander
- 0,5 kk őrölt római kömény
- 1 kk őrölt fűszerkömény
- 0,5 kk édes pirospaprika
- kevéske őrölt chili (tényleg nem kell sok)
- 1 tk olívaolaj
Elkészítés
- A vajat és az olajat egy nagy lábasban felforrósítjuk. Rádobjuk az aprított vöröshagymát, és addig sütjük, amíg üveges nem lesz. Ezután hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a római köményt és pár percig pirítjuk.
- Mehet bele a cékla, jól átforgatjuk, majd leöntjük az alaplével. Kevés aprított petrezselymet adunk hozzá. Addig főzzük, amíg a cékla teljesen megpuhul.
- Közben keverjük el a joghurtban a fűszereket. Ízlés szerint lehet belőlük többet vagy kevesebbet tenni, kóstolgassuk közben. Végül elkeverjük benne az olívaolajat is.
- Ha a cékla megpuhult, turmixoljuk össze vagy botmixerrel pürésítsük. Sózzuk, borsozzuk, ha nagyon sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatunk rajta.
- Tálaláskor rajzoljunk köröket a fűszeres joghurtból a leves tetejére.
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsőként értesülj az újdonságokról, új receptekről és új videókról!
Instagram-on még több tartalmat osztok meg!
Ha szereted a recept videókat, Youtube csatornámon sokat megtalálsz és folyamatosan bővül a tartalom újabbakkal is.
Minden feliratkozást és lájkot nagyon köszönök!